tiistai 24. huhtikuuta 2012

Muotista se kaikki alkoi. Vai alkoiko?

Koristeellinen puukoriste ja siitä otettu muotti
Otsikko kertoo pitkälti sen, että mistä tässä kaikessa oikein on kysymys. Olipa kyse pienoismallista, kynttilästä, saippuasta, patsaasta, korusta, prototyypistä jne. alkaa työn tekeminen muotista. Niin, tai ehkä kuitenkin vielä ennen sitä, mallista. Mietitäänpä vielä hetki koko prosessia, riippumatta siitä, mitä kappaletta ollaan valmistamassa.

1. Valitaan malli, josta halutaan muotti valmistaa
2. Valmistetaan muotti
3. Valetaan muottiin haluttu materiaali (hartsi, kipsi, kynttilä, saippua, betoni tms.)

Yksinkertaista, eikö totta? Pureudutaan kuitenkin hieman tarkemmin koko prosessiin ja tässä kirjoituksessa nimenomaan mallin valintaan.

Valitaan malli - Malli voi olla jokin valmis esine, josta halutaan tehdä täsmälleen samanlainen kappale. Mallin voi myös muotoilla itse esim. plastoliinista. Malli voi olla myös joki kiinteä kuvio seinässä tai missä tahansa pystysuorassa pinnassa. Tai mallina voi olla vaikka ihminen tai jokin ihmisen osa (Lifecasting). Periaatteessa malli voi olla ihan mikä tahansa; hedelmä, koru, puukappale, koriste-esine, patsas, kangas jne.

Ja tottakai, mieti ensin mikä on sinun tavoite. Mitä sinä haluat viimekädessä valmistaa. Haluatko omenan mallisen kynttilän, kiven mallisen saippuan, kolikon muotoisen korun, seinäelementissä olevasta koristeellisesta kuviosta taulun jne.

Mallina voi olla esim. lelu tai koriste-esine

Plastoliinista muotoiltu malli, tavoitteena saippua

Mallina voi olla myös ihmisen ruumiinosa kuten käsi.
Muista huomioida, että ihmisen iholta otettaviin muotteihin on olemassatäysin omat materiaalit, ns. Lifecasting materiaalit.
Kaikki muottimateriaalit eivät sovellu ihomuotteihin

Malli voi olla myös kiinteästi seinässä tai katossa oleva kuvio.


Mallin valmistuksesta ja sen ominaisuuksien arvionnista ja eri vaihtoehdoista voitaisiin kirjoittaa vaikka kirja, mutta tässä oli yksinkertaisuudessaan kerrottu perusidea mallin valinnasta. Ensi kerralla pureudutaan hieman tarkemmin itse muotin valmistukseen ja eri muottimateriaaleihin.

Terveisin Irina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna palautetta