sunnuntai 29. huhtikuuta 2012

Ja ei kun muottia tekemään!

Viimeksi käytiin yksinkertaisuudessaan läpi hieman mallin valintaa. Nyt kun itse kukin on valinnut sen oman mallinsa ja ajatus lopputuotteesta häilyy mielessä, niin voidaankin aloittaa pikkuhiljaa muotin valmistus.


Ajattelin pitää tämän kirjoituksen peruskurssina yksinkertaisen kumimuotin valmistuksesta päällekaatomenetelmällä (valumenetelmä). Siveltävät muottikumit tulevat esittelyyn sitten joskus toisella kertaa.
Olipa tavoitteenasi tehdä muotti pienestä posliiniesineestä...

... tai raskaista suurehkoista kivistä.....



...tai useammasta pienestä itsemuotoillusta ja koristelluista malleista, voidaan muotti valmistaa periaatteessa samalla tavalla.


Ennen kuin kuitenkaan aletaan muotin tekoon, muutama sana muottikumin valinnasta. Joustavan muotin voit valmistaa joko silikonikumista tai polyuretaanikumista. Jos et ole koskaan ennen tehnyt muottia itse, suosittelen valitsemaan silikonikumin muottimateriaaliksi. Miksi? Silikonikumi on hivenen helppokäyttöisempi kuin polyuretaanikumi, sekä turvallisempi. Erittäin hyvä valinta helppoon muotin valmistukseen on joko Oomoo 25 tai Mold Star 15 tai 30.

Aloittelelevalle muotin tekijälle voi muottikumin valinta tuntua aluksi hivenen monimutkaiselta ja sekavalta; kummalliset tuotteiden nimet, numerosarjat perässä (mitä ne tarkoittaa?), tinapohjaiset tai platinapohjaiset jne. jne. Näitä termejä ei kannata pelätä ja sen vuoksi jättää kokeilematta muotin tekoa. Tässä vähän selvennystä termeihin:
Tinapohjainen vai platinapohjainen silikonikumi

Näiden kumien
Puuhalko
Puuhalkokynttilä
kemiallinen rakenne on hieman erilainen. Kärjistettynä voidaan todeta, että platinapohjaiset kumit ovat hivenen laadukkaampia kuin tinapohjaiset ja tämä seikka näkyy myös hinnassa; "parempi maksaa vähän enemmän". Mitä sitten tarkoittaa parempi? Tinapohjainen muotti ei kestä välttämättä niin kauan kuin platinapohjainen muotti, esim. Oomoolla tehdyn muotin luvataan kestävän käytössä noin vuoden verran kun taas Mold Star (platinapohjainen) kestää vuosikausia. Tämän lisäksi eroa on kutistuvuudessa. Tinapohjainen kumi kutistuu hivenen muotin valmistusvaiheessa, sekä lisäksi se voi kutistua myös ajan saatossa. Platinapohjainen kumi taas ei kutistu käytännössä juuri lainkaan ja se kestää yleensä muuttumattomana koko sen käyttöiän. Nyt kun puhutaan, että muotti kutistuu, tarkoittaa se hyvin pientä kutistumista. Jos esim. tehdään muotti puuhalosta  ja tällä muotilla valmistetaan kynttilöitä, ei tällä kutistumisella ole mitään merkitystä.

Mutta jos muotti tehdään jostain pienestä laitteen osasta, voi kutistuvuudella olla ratkaiseva merkitys ja silloin täytyy valita kumi, joka ei kutistu lainkaan ja näin lopullinen valettu kappale on täsmälleen saman kokoinen kuin alkuperäinen osakin oli.

Kumien kutistuvuuserot ovat kuitenkin erittäin pieniä ja tinapohjaisiakin kumia käytetään erittäin tarkkoihin muotteihin, esim. Mold Max sarjan kumeilla on erittäin pieni kutisuvuus vaikka ovatkin tinapohjaisia.

Toinen seikka jota kannattaa miettiä muottikumia valittaessa, on sen kovuusluokka. Tuotteiden nimestä voi useimmiten jo päätellä sen kovuuden. Esim. Oomoo 25 tuotteen kovuus on 25A ja Mold Max 60 tuotteessa kumin kovuus on 60A. Mitä nämä lukemat sitten käytännössä tarkoittaa? Alla taulukko hieman kuvaamaan kovuutta.
Kumit luokitellaan kovuusluokkaan A välille 00-95
Muovit eli hartsit luokitellaan kovuusluokkaan D välille 45-85
Mitä pienempi luku on, sitä pehmeämpää on kumi. Jos malli on monimutkainen ja siinä on negatiivisia kulmia, tulee valita pehmeämpi kumi. Kun taas jos malli on hyvin yksinkertainen, niin kova muottikumi on siinä hyvä. Tosin yksinkertaiseenkin malliin voi valita pehmeän kumin, tärkeämpää on valita monimutkaiseen malliin riittävän pehmeän kumin, jotta malli ja myöhemmin valukappale on siitä helposti irrotettavissa (pehmeä kumi joustaa ja venyy). Jos teet muotin, joka täytyy halkaista, valitse hieman kovempi kumi (esim A30). Jos teet yksiosaisen yksinkertaisen muotin, voit valita kovuudeksi esim. 15-60 välillä. Jos olet epävarma kumin kovuudesta niin laitahan sähköpostia meille päin, niin autamme valitsemaan oikean vahvuuden. Usein oikean kumin kovuuden löytäminen vaatii kokeiluja, jos kyseessä on jokin erityinen ja poikkeuksellinen kohde. Kynttilöihin, saippuoihin, koriste-esineisiin koruihin jne. kovuus 15-30 on oikein hyvä.

Aloittelevan muottiharrastajan (miksei myös kokeneemmankin) kannattaa tutustua myös muotin valmistuksen ja valutöiden oppaaseen, siitä löytyy paljon arvokasta tietoa.

Oomoo ja Mold Star kumien helppous on niiden yksinkertainen sekoitussuhde (1:1 tilavuuden mukaan) ja juoksevuus. Juoksevuudella eli matalalla viskositeetilla tarkoitetaan sitä, että materiaali ei ole kovin paksua ja sen vuoksi siihen ei kehity ilmakuplia (muotin pintaan syntyneet ilmakuplat voivat pilata muotin). Ja kun sekoitussuhde on helppo 1:1 tilavuuden mukaan, ei tarvita osien A ja B punnituksia vaan sekoitetaan tyyliin 1 kuppi osaa A ja 1 kuppi osaa B keskenään.

Tämän pitkähkön alustuksen jälkee voidaan sitten aloittaa itse muotin valmistus!

1. Kun olet valinnut mallin, niin tee pieni testi mikäli olet epävarma kumin sopivuudesta mallin pintaan. Silikonikumit sopivat hyvin monenlaisten pintojen kanssa ja irtoavat niistä todella helposti. Sulfuuri eli rikki on kuitenkin sellainen aine, jota silikonikumi ei siedä lainkaan tai sietää tosi huonosti. Sulfuuria on ainakin joissakin plastoliineissa eli muotoilusavissa. Chavantin savissa on useampia sulfuurittomia vaihtoehtoja, joita voi loistavasti käyttää silikonikumien kanssa. Mm. NSP ja Le Beau Touche ovat tällaisia sulfuurittomia savia.

NSP - Chavant plastoliini
Le Beau Touche - Chavant plastoliini

Huokoiset pinnat kuten puu tai kipsi vaativat pintaansa pinnoitusaineen Super Seal, joka tiivistää pinnan huokoisuuden. Irrotusainetta harvoin tarvitaan silikonikumien kanssa (polyuretaanikumien kanssa irrotusaine on välttämätön).

Tee testi - Sekoita pieni määrä silikonikumia ja aseta se mallin ei näkyvään paikkaan. Anna olla kumin paikoillaan ohjeiden mukaisen ajan. Jos kumi on kovettunut oikein ilman märkiä tai tahmeita kohtia, on malli sopiva silikonikumille.

2. Muottikumin valua varten täytyy tehdä muottikehys, johon kumi voidaan kaataa. Kuvittele, että silikonikumi on nestettä kuin vesi, joten kehyksen täytyy olla vesitiivis! Muottikehyksen muoto ja koko riippuu täysin käytettävästä mallista. Käytän tässä esimerkkinä pientä posliiniesinettä.
Malliksi on valittu pieni noin 5 cm korkea posliiniesine
Muottikehykseksi on valittu kertakäyttömuki, jonka pohjalle esine liimataan kuumaliimapistoolilla.

 Muottikehyksen täytyy olla niin suuri, että mallin ja kehyksen reunojen väliin jää tilaa. Tämä tila tulee täyttymään muottikumilla ja siitä tulee siis muotin reuna. Suositeltava tila on 1,5 cm, mutta yksinkertaisten pienien muottien reunat voivat olla ohuempiakin. Jos muotin reuna jää kovin ohueksi, on vaarana että se repeää, jos muottia täytyy kovasti vääntää. Ja jos muotti täytyy leikata auki, niin ohut reuna muotissa ei asetu valuvaiheessa helposti saumattomasti yhteen ja tämä näkyy lopulta valettavassa kappaleessa saumana. Jos et löydä sopivaa astiaa, johon malli mahtuu, niin sinun täytyy tehdä muottikehys itse. Voit tehdä sen esim. kiertämällä pahvilevyn rullalle ja liimamalla se johonkin jäykkään alustaan. Tai voit leikata jostain muovi- tai pahviputkesta sopivan mittasen kappaleen ja niin ikään liimata se alustaan. Kuumaliimapistooli on tähän oiva työväline.

Jos sinulla on valmis astia, kuten yläkuvassa, niin liimaa esine astian pohjalle. Jos taas valmistat muottikehyksen itse, on helpompaa ensin liimata esine alustaan kiinni ja sen jälkeen asetella itse tehty kehys esineen ympärille ja liimata se alustaan mallin ympärille.
Laita liimaa mallin pohjaan

Paina malli alustaan kiinni

Aseta kehys mallin ympärille ja liimaa / tiivistä kehys alustaan kiinni


3. Sekoita silikonikumin osat A ja B oikeassa suhteessa. Katso tarkkaan aina tuotteen käyttöohjeesta  oikea mittasuhde. Mittaa osat tarkasti ohjeiden mukaan ja sekoita astiassa hyvin esim. puisella tikulla. Kaavi massaa reunoja ja pohjaa myöten huolellisesti niin kauan, että massa on täysin yhden väristä ja on varmasti sekaisin. Huolimaton sekoitus johtaa siihen, että kumi ei kovetu oikein!Mikään ei ole niin turhauttavaa kuin pilalle mennyt työ.
Muista tutustua myös tuotteen työstöaikaan (Potlife). Se kertoo suoraan sinulle sen, että kuinka kauan on aikaa käsitellä kumia. Työstöajan jälkeen sinun on turha yrittää kaataa massaa, koska se on alkanut jo kovettumaan. Joten tämä tieto on olennainen!

4. Kun olet sekoittanut massan huolellisesti ja sinulla on malli kiinni alustassa ja muottikehys on kiinnitettynä tiiviisti niin, ettei siitä valuisi edes vesi pois, olet valmis kaatamaan massan mallin päälle. Kaada kumimassa hitaasti ja yhtenäisenä nauhana muottikehyksen matalimpaan kohtaan (älä suoraan mallin päälle) ja anna massan itsekseen levittyä joka paikkaan. Lopulta massa peittää koko mallin ja pitäisi yltää noin 1,5 cm yli mallin. Jos et ole liimannut mallia kiinni pohjaan, se nousee pintaan! Seuraa muottikehystä jonkin aikaa, ettei se vuoda mistään. Jos huomaat että esim. liimatusta saumasta alkaa pursuamaan silikonikumia, lisää kohtaan heti liimaa tai painele siihen plastoliinia.

Jätä kovettumaan ohjeistetuksi ajaksi.


5. Muotin irroittaminen - Jos kyseessä on yksinkertainen muotti eikä siinä ole suuria negatiivisia muotoja, niin saat mallin siitä pois painamalla muotin pohjasta ja venyttelemällä muotin reunoja niin että ne irtoavat mallista. Jos taas on kysessä monimutkainen malli, joudut ehkä leikkaamaan muotin kyljen auki, niin että malli irtoaa. Leikkaa muotin yläreunasta (auki olevasta päästä) epäsäännöllisen muotoinen halkeama muotin kylkeen sen verran, että saat mallin pois. Kun muottiin myöhemmin valetaan jotain, muotti tuetaan tiiviiksi saumattomaksi muotiksi kuminauhalla ja tarvittaessa tukena voidaan käyttää muottikehystä. 


Nyt sinulla on muotti valmiina. Valatko siihen betonia, kipsiä, hartsia (muovia), kynttilää, saippuaa...



Terveisin Irina
 










1 kommentti:

  1. Hyvin selitetty ja havainnolliset kuvat. En tiennyt aiheesta mitään, mutta jutun luettuani ymmärrän jo aika paljon.

    VastaaPoista

Anna palautetta