perjantai 11. toukokuuta 2012

Suklaan valua!

Nyt puhutaan suklaasta, tikkareita, kakuista ja vaikkapa jääpaloista!

Kaupoista löytyy kyllä erittäin monipuolinen valikoima erilaisia ihania karkki-, suklaa- ja kakkumuotteja, mutta entä jos haluatkin tehdä jotain aivan ainutlaatuista, jota ei varmasti löydy mistään muualta? Tai jos haluat antaa lahjaksi jotain erityistä, etkä löydä siihen sopivaa muottia. Silloin voit tehdä muotin itse!

Elintarvikekäyttöön soveltuvia silikonikumia ovat Smooth-Sil 940, Sorta Clear 40 ja Equinox-sarja. ÄLÄ KÄYTÄ MUITA MUOTTIKUMEJA ELINTARVIKEKÄYTTÖÖN!

Mallina voidaan käyttää mitä tahansa, kuitenkin niin ettei mallista pääse irtoamaan muottiin mitään haitallisia kemikaaleja. Muotti valmistetaan aivan samalla tavalla kuin muutkin kumimuotit, poikkeuksena kuitenkin Equinox kumi, joka on käsinmuovailtavaa.

Malli voi olla esimerkiksi jokin lapsen lelu (esim. lego), tai voit muotoilla sulfuurittomasta plastoliinista (esim. NSP) haluamasi muodon ja upottaa siihen jonkin esineen ja tehdä siitä muotti. Tai voit ottaa jonkin hyvän mallisen muoviastian (laatikon mallisen, kulhon tms), kiinnittää sen pohjaan halutessasi koristeeksi jotain esineitä ja tehdä koko komeudesta kakkumuotin. Tässä on oikeasti rajana vain mielikuvitu, niin kuluneelta kuin se kuulostaakin:)

Muottiin voit valaa suklaata, voita, karkkia, jäätä jne. Voit valmistaa siinä myös kakun tai muita leipomuksia.

Seuraavassa seikkaperäinen ohje elintarvikemuotin valmistukseen. Muottikumina käytetään käsin muovailtavaa Equinoxia. Mallina käytetään isoa kolikkoa ja muottiin valetaan lopulta suklaata, Nam!

Tässä esimerkissä käytetään muottikumia Equinox ja mallina suuri erikoiskolikko

Laita liimaa kolikon taustaan alustaan kiinnittämistä varten

Liimaa kolikon ympärille muottikehys. Se voi olla esim. kertakäyttälasista leikattu rengas.

Equinox on kaksikomponenttinen silikonikumi kuten kaikki muutkin, erilaiseksi tämän kumin tekee se, että sitä voidaan käsitellä käsin. Ota osaa A ja osaa B samankokoinen "pallero"

Yhdistä eri osat painamalla ne yhteen

Vääntele ja kääntele, siis sekoita massat keskenään niin kauan, ettei värirantuja enää näy, vaan massa on yhtenäisen värinen

Aseta kumi muottikehykseen kolikon päälle. Aloita reunoilta ja painele massaa alustaan ja malliin

Painele massa tiiviisti mallin päälle, mutta älä painele liikaa, koska kumi voi liikkua mallin yllä ja näin kolikon kuvion kopionti voi heiketä.

Anna kumin valmistua ohjeiden mukaan
TÄRKEÄÄ!  Kun muottikumi on valmistunut ja olet poistanut mallin siitä, seuraa tärkeä vaihe! Muotti on muuten valmis, mutta ennen kuin voit käyttää sitä elintarvikekäyttöön, täytyy odottaa 24 tuntia ja sen jälkeen vielä "paistaa" muotti uunissa. Eli laita muotti 100 C -asteiseen uuniin neljäksi (4) tunniksi. Ota muotti uunista ja anna jäähtyä. Pese muotti vielä lopuksi vedellä ja tiskiaineella ja huuhtele kunnolla. Anna kuivua. Nyt voit alkaa käyttämään muottia mihin vain elintarvikekäyttöön.

Kaada sulatettua suklaata muottiin
Anna suklaan jäähtyä ja kovettua. Tämän jälkeen suklaakolikko on valmis!

Kummasta sinä pidät enemmän? Tummasta suklaasta vai vaaleasta...


Muotin käyttäminen ruoanlaitossa

- Aseta muotti leivinpaperille helpottamaan käsittelyä.

- Älä kuumenna muottia yli 204⁰C asteen lämpötilassa

- Älä laita muottiin broileria

- Silikonikumi ei jaa lämpöä tasaisesti. Ruoka kypsyy matalassa muotissa nopeammin kuin syvässä muotissa. Paksut osat pitävät kuumuutta kauemmin kuin ohuet kohdat. Tarkista usein kypsyyttä ensimmäisen käytön aikana.
- Puhdista muotit saippualla lämpimän veden kera pehmeällä sienellä ja huuhtele huolellisesti erien välissä tai ennen säilyttämistä. Voit kuivata muotin nopeasti uunissa paistamalla sitä 5 minuuttia 150⁰C asteessa.

Terveisin
Irina :)






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna palautetta